Özellikle son bir yıldır metaverse kelimesini çok sık duymaya başladık. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in Facebook’un çatı şirket ismini de Meta yapmasından sonra bu kavram ile daha sık karşılaşacağımıza emin olmuştuk. Şimdilerde biraz ütopik gibi gelse çok sıra dışı projeler ile karşılaşmaya başladık. Sık sık karantina altında yaşam sürmek zorunda kaldığımız için de bir proje özellikle dikkat çekici olmaya başladı: Cultural Places Travel Club!
Yeni Dijital Dünya: Metaverse!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay metaverse konulu bir etkinliğe katılmış ve bu alanı yeni dijital dünya olarak tanımlamıştı. Ardından söyledikleri ise bu alanın ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymuştu. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan; kültürel değerlere ve mirasa göre bir kültürel yapının sistem ile bütünleşik bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, bu alanın dışında kalmamanın önemine vurgu yapmıştı.
Bu söylemler sonrası kültürel metaverse projelerine yönelik kapsamlı bir araştırma sonrasında merkezi Avusturya’da bulunan ve yıllardır kültürel çalışmalar yürüten OROUNDO Mobile şirketini fark ettim. Şirketin turizm ve sanat ile ilgili başarılı çalışmaları sonrası geliştirmekte oldukları metaverse projesini de duyunca daha da heyecanlanmaya başladım. Çünkü şirketin kurucusu ve CEO’su Patrick Tomelitsch metaverse projelerini anlatırken değişen dünyanın ve yeni hayat tarzının nasıl evrildiğini ve bunu ne şekilde adapte edeceklerini heyecanlı bir şekilde aktardı.
Sınırların olmadığı bir gelecek mümkün!
Tomelitsch konuşmasında evde ya da arkadaşlarımızla dışarda otururken bir anda dünyanın farklı bir noktasındaki arkadaşlarımızla metaverse’de blockchain tapulu evimizde ya da iş yerimizde yine kendi oluşturduğumuz avatarlarımızla toplantı yapabileceğiz diyor. Aynı şekilde, bir anda dünyanın bir diğer ucundaki müzeyi metaverse’de ziyaret edebilir ve kültürel aktivitelerimizi yeni gerçeklikte deneyimleyebiliriz diyor.
Sanatçılar için kitle fonlama desteği!
Tomelitsch, söz konusu projeyi geliştirirken sanatçıları da unutmamış. Cultural Places Travel Club ile birlikte bağımsız sanatçılar özellikle covid döneminde olduğu gibi ciddi ekonomik sorunlarla uğraşmak yerine, platform üzerinde kitle fonlaması ya da eserlerini sergileme yoluyla ihtiyaç duydukları maddi desteğe ulaşabileceklerini ve sanatçıları bu doğrultuda destekleyeceklerinin altını çiziyor.
CPTC ne işe yarıyor?
Cultural Places Travel Club, platform kullanıcılarının yaptıkları çeşitli aktivitelerden kazandıkları ya da kazancakları bir utility tokendır. Bu token sayesinde uygulama içerisinde gerçekleştirilen çoğu aktivite anlık olarak ödüllendirilecek ve kullanıcıları bu ödülleri uygulama içerisinde diledikleri zaman harcayabileceklerdir. Aynı zamanda kitle fonlamaları ya da diğer sanatsal aktiviteler için de yine CPTC token kullanılacaktır. Şunu da söylemek isterim ki, Tomelitsch’in söylediğine göre Avusturya Finansal Piyasa Aktiviteleri (FMA) tarafından resmi olarak basılmasına onay verilen utility tokenmış.
Sırada sanırım metaverse Sultan Ahmet Camii’sini ve Ayasofya bölgesini gezmek kaldı.