Zygoma implantı, üst çene kemiğinde yoğunluk kaybı olan hastalara yönelik bir prosedürdür. Bu prosedürde dental implantlar, elmacık kemiğine yerleştirilir. Elmacık kemiğinin güçlü ve dayanıklı yapısı, yerleştirilen implantlara dayanak oluşturur ve böylece üst çenedeki diş eksikliği giderilir.

Bu prosedür, dental implantlar ile benzer aşamalara sahiptir. Ancak geleneksel tedavilerde yapay diş kökleri çene kemiklerine yerleştirilirken, zygoma implantı elmacık kemiklerine yerleştirilir. Bu yüzden geleneksel yapay diş köklerine göre çok daha uzun yapıdadır. Normal implantların uzunluğu 8-15 mm arasında iken, zygoma implantı uzunluğu ise 30-50 mm arasındadır.

1 - Zygoma İmplantı Nedir?

Zygoma implantı; üst çene kemiğinin yetersiz yoğunluğuna sahip olduğu kişilerde dental implantların elmacık kemiğine yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlemin hedefi, diş eksikliğini kalıcı olarak gidermektir. Normal şartlarda yapay diş kökü çene kemiğine yerleştirilir. Ancak şiddetli kemik erimesi, travma ve yaşlılık gibi hususlar nedeniyle bu kemiğin implantları taşıyacak güçte olmaması durumunda, elmacık kemikleri tercih edilir. Elmacık kemikleri, tıbbi dilde zygoma olarak isimlendirildiğinden, söz konusu yönteme zigomatik implant denir.

Elmacık kemiği ile üst çenedeki diş noktaları arasındaki uzaklık her hastada farklıdır. Ancak bu uzaklık, ortalama 30-50 mm seviyesinde olduğundan, zigomatik implantların uzunluğu da bu seviyede olur. Ayrıca yerleştirilme açıları da çok önemlidir. Yerleştirilecek kalıcı protezlerin işlevini doğru şekilde sağlaması için yerleştirilme açıları hassas şekilde hesaplanır.

2 - Zygoma İmplantı Nasıl Yapılır?

Zigomatik implant, deneyimli cerrahlar tarafından yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlem için hastalar genel veya lokal anestezi altına alınır. Hangi yöntemin kullanılacağına hastanın durumuna bakılarak doktor tarafından karar verilir. Prosedür için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Konsültasyon aşamasında bu tedavi için uygun olan hastalara ameliyat planı hazırlanır. Bu planda kullanılacak zygoma implantı uzunluğu, yerleştirilme noktası ve açısı belirlenir.
  • Hastalar anestezi altına alındıktan sonra ağız içindeki üst çene yumuşak dokusundan kesi açılır ve elmacık kemiğine ulaşılır.
  • Daha önce belirlenen açı ile implant yuvası açılır. Daha sonra ise implantlar büyük bir özenle buraya yerleştirilir.
  • Yerleştirme sonrasında kontroller yapılır. Eğer yapay diş kökleri yeteri kadar sağlamsa geçici protezler takılır. Sağlam olmadığı düşünüldüğünde ise protezler takılmaz.
  • İyileşme süreci, bu tedavinin en önemli aşamalarından biridir. Yerleştirilen zygoma implantı ile çene kemiği kaynar. Bu kaynama, osseointegrasyon olarak isimlendirilir.
  • Kaynama sürecinin ardından ise yapay diş köklerine kalıcı protezler takılarak işlem tamamlanır.

Zigomatik implant yorumları da sürecin genel hatları ile bu şekilde olduğunu gösterir. Ancak tedavinin hastalara özel olarak planlandığı ve bundan dolayı bazı ufak farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır. Tedavi konusundaki tüm detaylar için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz.

3 - Zygoma İmplantı Avantajları

Zigomatik implantlar, üst çene kemiği yetersiz olan hastaların dental implant tedavisinden yararlanması için geliştirilmiş özel bir yöntemdir. Bu yöntemin kendi içerisinde farklı avantajları vardır. Bu avantajlar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Avantajlar

Açıklama

Güçlü Tutuş

Bu prosedürde yapay diş kökleri elmacık kemiğine yerleştirilir. Elmacık kemikleri sağlam ve dayanıklı yapıları sayesinde, yapay diş köklerinin güçlü bir tutuşa sahip olmasını sağlar.

Tedavi Süresi

Normal şartlarda kemik yoğunluğu yetersiz olan hastalara greft veya benzeri uygulamalar yapılır ve bu nedenle tedavi süreci uzar. Ancak bu prosedürde grefte ihtiyaç duyulmaz. Böylece tedavi süresi çok daha kısa olur.

İyileşme Süresi

Tıpkı tedavi süresinde olduğu gibi iyileşme süresinde de avantajlar sağlar. Hastalar, kalıcı protezlerine kısa sürede kavuşarak, diş eksikliğinden kaynaklı sorunlardan kurtulurlar.

Uygulanabilirlik

İleri derecede kemik erimesi olan hastalarda dahi rahatlıkla uygulanabilen bir prosedürdür.

Estetik

Yapay diş köklerinin elmacık kemiklerine yerleştirilmesi herhangi bir estetik probleme neden olmaz. Bunun yanı sıra diş eksikliğinden kaynaklı estetik problemleri de giderir.

Hastaların genel durumuna, ihtiyaçlarına ve prosedürün uygulanma şeklinde göre buradaki avantajlar farklılık gösterebilir.

4 - Zygoma İmplantı Kalıcı Çözüm Sağlar Mı?

Zigoma implantı, direkt olarak elmacık kemiğine yerleştirilir. Elmacık kemikleri, insan vücudundaki en güçlü kemiklerdendir. Yoğunluğu yüksektir ve kemik erimesine karşı dirençlidir. Bundan dolayı çene kemiğinde erime meydana geldiğinde elmacık kemiğinde neredeyse yoğunluk kaybı yaşanmaz.

Güçlü ve dayanıklı bir kemiğe yerleştirilmesi, tedavinin uzun ömürlü olmasını sağlar. Ancak prosedürü uygulayan doktorun deneyimi ve hastanın talimatlara uyması bu noktada belirleyici role sahiptir.

5 - Zigoma İmplantı Dezavantajları Nelerdir?

Bu prosedürün birçok avantajı olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Cerrahi bir işlem olması, önemli bir dezavantajdır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da riskler ve komplikasyonlar vardır. Bir diğer dezavantaj ise fiyatlardır. Elmacık kemiği implantı fiyatları, dental implantlara kıyasla daha yüksek olabilir.

6 - Zygoma İmplantı Fiyatları

Zigomatik implant fiyatları; cerrah deneyimi, implant sayısı, kalitesi, markası, klinik konumu ve ücret politikasına göre değişir. Tedavi, her hastaya özel olarak planlandığı için fiyatlar da hastalara göre değişiklik gösterebilir. Fiyatlar hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz.

Zygoma İmplantı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Zygoma implantı ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 - Zigomatik İmplant Nedir?

Zigomatik implant, üst çene kemiği yoğunluğu yetersiz olan hastaların elmacık kemiklerine implantların yerleştirilmesini sağlayan bir diş tedavisidir. Bu tedavide kullanılan yapay diş kökleri zygoma implantı olarak isimlendirilir ve geleneksel yapay diş köklerine göre daha uzundur.

2 - Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?

Tedavi için hastalar anestezi altına alınır. Daha sonra ise ağız içinden kesi açılarak elmacık kemiğine ulaşılır. Daha önce belirlenen noktaya, yine belirlenen açı ile implantlar yerleştirilir. Kontrollerin ardından işlem tamamlanır. İyileşme süreci tamamlandığında, yapay diş köklerine kalıcı protezler yerleştirilir ve işlem sonlandırılır.

3 - Zigomatik İmplant Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Zygoma implantı fiyatları, doktor deneyimi, implant sayısı ve markasına göre değişir. Ayrıca işlemin yapıldığı kliniğin popülerliği ve ücret politikası da bu noktada önemlidir.

4 - Zygoma İmplantı Hangi Hastalara Uygulanır?

Bu prosedür, üst çene kemiği yetersiz olan hastalar için geliştirilmiştir. Kemik erimesi, yaşlılık veya travma nedeniyle üst çenesinde yoğunluk kaybı olan hastaların diş eksikliğinde bu prosedür gündeme gelmektedir.

5 - Elmacık Kemiği İmplantı Yaptıranlar Memnun Mu?

Zigoma implant yaptıranlar yorumları incelendiğinde hastaların önemli kısmının memnun olduğu görülür. Araştırmalar, bu prosedürün başarı oranının çok yüksek olduğunu ve kalıcı çözüm sağladığını göstermektedir.